Yoğun Annelerin Ramazanda Bitkinlikle Mücadelesi

Orijinal Yayın Tarihi: Ağustos 4, 2012Tasnim Nazeer – Çeviren: Zehra Aydın

kids

Ramazan ayının nuruyla aydınlanmayı dilerken ben dahil çoğu anne Ramazan boyunca üretkenliğimizin önüne geçecek engellerden kurtulmak adına kendimizi en iyi şekilde hazırlamaya niyetleniyoruz. Ramazan’da bitkinlik genellikle oruç esnasında ya da oruçtan sonra ortaya çıkıyor. Ramazan gününde dinlenme ve mola vermeye vakit ayırabilmek için gün içindeki işleri önceliklere göre düzenlemek gerekiyor.

‘Yoğun’ çocukları olan yoğun bir anne bu kutlu ayda Allah’ın rızasını kazanmayı hedefleyip zamanını verimli kullanarak (ve enerjik olarak) yorgunlukla nasıl baş edebilir? Siz de Ramazanda sevapları kazanmak istemenize rağmen günün sonunda bu ayda gerçekten önemli olan şeylere odaklanmak ve bunlara vakit ayırmak için çok mu dağılmış oluyorsunuz? İşte buradaki ipuçları size enerjik olmanız ve bitkinlik hissinden kurtulmanız için yardım edebilir.

Neden ve kimin için oruç tuttuğumuzu hatırlamak önemli. Aklımızda bu oldukça, yorgunluk hissiyle mücadele etmek için motivasyonumuz olacak ve bu özel ayda kazanılabilecek sayısız lütfa erebilmek için Allah’ın hoşnutluğunu kazanacağız.

Yorgunlukla Baş Etmek İçin Başlıca İpuçları

1. Sahur Yaptığınızdan Emin Olun

Yoğun anneler olarak çocuklarla meşgul olma eğilimindeyiz ve aslında biz fark etmesek de sahurda doğru düzgün bir şeyler yemediğimiz zamanlar çok olur. Hatta bazı anneler oruç tutmadan önce hiç bir şey yemiyorlar ve imsaktan önce yemek yemenin sünnet olduğunun ve sevgili Peygamberimiz tarafından tavsiye edildiğinin de farkında değiller. Nasıl kahvaltı günün en önemli öğünüyse, sahur da gün boyu oruçluyken size lazım olan olan güç ve enerjiyi topladığınız zamandır.

Efendimiz’in Enes bin Malik tarafından nakledilen bir hadiste şöyle söylediği rivayet ediliyor: ‘Sahur yapın, onda bereket vardır’ (Buhari). İmsak öncesi yemek bereket getirmekle kalmaz; aynı zamanda bitkinliği ve yorgunluğu önleyemeyi, susuzluk hissini en aza indirmeyi sağlar.

2. Abdest Tazeleyin

Eğer oruçluyken bitkinlik hissederseniz, abdestinizi yenilemek iyi gelebilir. Bu ferahlamanızı, odaklanmanızı, ibadet sevabı kazanmanızı ve Allahu Teala’yı hatırlamanızı sağlar. Abdestin sadece fiziksel değil aynı zamanda ruhsal olarak da bitkinlik hissinden kurtulmanızı sağlayacak sakinleştirici etkisi vardır.

3. Yavaşlayın ve Molalar Verin

Ramazan ayında iftara hazırlık yapmak, sahur, çocuklarla ilgilenmek gibi sebeplerle günler genellikle telaşlı geçer. Hızınızı azaltmak önemlidir. Her şeyi bir ana sıkıştırmaya çalışmayın. Derin bir nefes alın ve bir süreliğine dinlenin! Bu saatlerce hiç durmadan uyumanız gerektiği anlamına gelmiyor, ama Ramazan boyunca uyku düzeniniz değişmiş olduğundan kaçınılmaz bir şekilde daha yorgun hissedeceğiniz için birazcık kestirmek zaman harcamaya değer olabilir.

4. Zikir Çekin

Yapabildiğiniz kadar Elhamdulillah, Subhanallah gibi zikirler çekmek yorgunuluğunuzu unutmanız için hakikaten yardımcı olabilir, aynı zamanda konsantrasyonunu korumanıza ve uyanık kalmanıza da yardım edebilir. Zikir Allah’ın gönlünüzde olduğunu hatırlamanıza yardım eder ve zikir çekmekle elde edilebilecek sayısız rahmet vardır. Ev işlerinden bitkin düşüyor, sıkıntı çekiyorsak, Hz.Ali’den rivayet edildiği gibi zikir çekmek iyi gelebilir.

‘Hz. Fatıma bir gün Allah Resulü’nün yanına gelerek “Değirmen çevire çevire ellerim yara bere içinde kaldı. Bir hizmetçi veremez misin?” dedi. O zaman Peygamber Efendimiz şunları söylediler: “Allah’a yemin ederim ki açlıktan kıvranan ve karınlarına taş bağlayan Suffa ashabına verecek bir şey bulamazken size hizmetçi veremem.” Bunları duyduğumuzda ikimiz birlikte geri döndük.Biraz sonra da Allah Resulü bize geldiler. Biz o sırada yatağımıza girmiştik. Onu gördüğümüzde yataktan çıkmaya davrandık. Allah Resulü bize engel olarak “Hayır kalkmayın! Size benden istediğiniz şeyden daha hayırlısını haber vermemi ister misiniz?” buyurdular.”Yataklarınıza girdiğinizde Sübhanâllah ve Elhamdülillah kelimelerini otuz üçer kere, Allahu ekber kelimesini de otuz dört kere söyleyiniz. Bu sizin benden istediğiniz şeyden daha hayırlıdır.” (Buhari)

5. Peygamber Efendimizden İlham Alın

Sevgili Peygamberimiz bize aşırıya gitmenenin, aynı zamanda eğer yapabilecek haldeysek ibadetlerimizi düzenli ve aktif bir şekilde yapmamızın önemini öğretmiştir.

Enes bin Malik buyurdu ki: “Hz. Peygamber mescide girmişti ki, iki direk arasına gerilmiş bir ip gördü. “Bu da ne?” diye sordu. Bu, Zeyneb’in (Hz. Peygamber’in eşi Zeynep bint Cahş validemiz) ipidir, namaz kılarken uykusu gelince buna takılıyor (ip onun düşmesini önlüyor)” dediler. Hz. Peygamber , “Hayır (olmaz) çözün ipi. İstekliyken namaz kılın, uykunuz gelince de yatın” diye emretti. (Buhârî, Teheccüd, 18)

Başka bir rivayette Efendimiz bize oruç tutarken bedenin yorgunluğu karşısındaki anlayışını göstermiştir, Abdullah bin Al- As anlatıyor:

“Hz. Peygamber bana: ‘Sen, yıl boyu otuç tutup gece namaz mı kılıyorsun?’ buyurdu. ‘Evet’ dedim. ‘Eğer sen böyle yaparsan gözün zayıflar, yorulur kalırsın. Yıl boyu oruç tutanın orucu olmaz! (Ayda) üç gün oruç tutman bir yıl oruca eştir.’ buyurdu. ‘Ben bundan daha fazlasını yapabilirim?’ dedim. ‘Davud’un orucunu tut, bir gün oruç tutar bir gün ara verirdi. Kendisi düşmanla karşılaştığında geri kaçmazdı.’ buyurdu.” (Buhari)

Son Olarak

Peygamberimizin bize oruç esnasındaki yorgunluğumuz konusunda gösterdiği yollarla, bitkinlikle baş etmenin birçok yolu olduğunu ve işlerimizi bitirmek için motivasyon ve verimlilikle enerji toplayabileceğimizi görüyoruz. Allahu Teala tüm annelerin ve tüm ailelerin bu lütuflarla dolu Ramazanını kolaylaştırsın. Umarım bu ipuçları Ramazanı gerçekten verimli geçirmek için faydalı olur.


Yazar Hakkında:

Tasnim Nazeer bağımsız bir gazeteci ve Business Media Grup’un Küresel İslam Finans Dergisinde(Global Islamic Finance Magazine) ekonomi muhabiridir. CNN International, The Huffington Post, ve The Muslim News gibi yayınlarda yazıyor. Aynı zamanda Greenbird Books yayınlarından çıkan ‘Allah’ın Nimetleri’ (Allah’s Gifts) adlı bir çocuk kitabı da var. Tasnim Nazeer’in ismi 2012 Asyalı Başarılı Kadınlar listesinde yer almıştır. Müslüman Yazarlar Ödülü 2011 Yılın Genç Gazetecileri listesine, ve Amerikan kaynaklı MB Muslima dergisinde 40 yaşın altındaki 40 başarılı kişi listesine girmiştir. Diğer ödüllerinin arasında inançlararası ilişkiler üzerine aldığı Evrensel Barış Federasyonu Dünya Barış Elçisi Ödülü yer alır. Daha fazla bilgi için sitesini ziyaret edebilirsiniz: www.tasnimnazeer.com

Orijinal İngilizce metin için tıklayın.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment